Mediahuis, één van de grootste uitgeverijen bij onze zuiderburen, gaat sterk inzetten op interactieve  video. Mediahuis kocht in 2014 NRC, en bezit verder  onder meer De Standaard,  de grootste kwaliteitskrant van België.

Vandaag werd bekend dat Mediahuis ervoor kiest een deel van hun nieuwsvideo’s interactief te maken. Hiervoor gaat het bedrijf in zee met het Nederlandse Marduq.tv, specialisten in ‘levende video’. Marduq.tv deed eerder al producties voor Randstad, RTL, Zoomin.TV en ANWB, en won de Accenture Innovation Awards. Door interactieve layers aan de video’s toe te voegen ontstaat een compleet nieuwe vorm van berichtgeving, waarmee Mediahuis voorop wil lopen. De redactie werkt deze zomer aan verschillende formats met deze nieuwe toepassing. Zo kan je bijvoorbeeld nieuwsitems maken waar bij elke scene gestemd en gediscussieerd wordt,  maar ook commercials die tegelijk webwinkels zijn.

Mediahuis is de grootste online publisher van België. Sinds vorig najaar kent de belangstelling voor video op hun sites een ongekende groei: van 5 miljoen views  richting 15 miljoen views per maand in een half jaar tijd.  Video Manager Patrick Saliën: “Deze groei is mogelijk gemaakt door de oprichting van een eigen videoredactie. Onze grote broer de New York Times, heeft onlangs zelfs in één klap 150 medewerkers daarvoor opgeleid. Wij zien het momenteel nog wat kleiner maar kunnen toch al mooie cijfers voorleggen. Ook door onze sterke banden met zusterbedrijven zoals een aantal regionale zenders en SBS. Uiteindelijk is de ambitie om steeds meer journalisten vertrouwd te maken met videoverslaggeving.”  Het onderscheid tussen krant, internet en TV lijkt daarmee binnen het mediaconcern steeds meer te verdwijnen.

Wie online video zegt, zegt Youtube en Facebook. Mediahuis wil echter techniek en advertentie-inkomsten in eigen hand hebben. Door met eigen techniekpartners, waaronder Marduq en de Amerikaanse cloud-videoreus Kaltura te werken,  haalt het een veel grotere omzet dan wanneer de video’s door bijvoorbeeld Youtube gecommercialiseerd zouden worden. Volgens Saliën de enige manier om op de relatief kleine Nederlandstalige markt een rendabele exploitatie te realiseren: “we zien Youtube alleen nog maar als marketingtool”.

Momenteel ligt nu de focus op het managen van de onstuimige groei en op het ontwikkelen van sterke formats. Saliën: “als je veel views wil, kom je al snel uit bij de drie B’s: Beroemdheden , Beesten en Botsingen.  Als nieuwsorganisatie is het natuurlijk onze missie om daarnaast ook het ‘echte’ nieuws boeiender en begrijpelijker te maken. Zo kunnen we Twitterfeeds over video’s laten lopen, links naar andere artikels in de video’s laten verschijnen, nieuwsquizzen en polls tijdens een video laten lopen. De mogelijkheden zijn quasi onbeperkt, we gaan met ons publiek en adverteerders ontdekken wat ook daadwerkelijk werkt en aanslaat. Het wordt dus een boeiende zomer!”

 

Bron: persbericht