Het Mediahuis kwam onlangs in het nieuws als de partij die NRC Media overneemt, nadat het eerder al de twee dagbladen van de Media Groep Limburg had overgenomen. Het Vlaamse mediabedrijf ontstond in 2013 als joint venture van de uitgeeftakken van Corelio en Concentra, en geeft in België de dagbladen Het Nieuwsblad, De Standaard, De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uit. Daarmee bereikt de groep dagelijks 1,5 miljoen Vlamingen via bijna 600.000 verkochte kranten.

Verder is Het Mediahuis eigenaar van grote sites in de markt voor online rubrieksadvertenties, en via Corelio en Concentra , van regionale TV-zenders. Ook participeert het bedrijf in bijvoorbeeld SBS Belgium (de landelijke zenders Vier en Vijf) en productiehuis Woestijnvis. Samen met concurrent De Persgroep domineert Het Mediahuis feitelijk het Vlaamse medialandschap.


Online Video aanpak rendeert snel
Op 1 september startte Het Mediahuis met een eigen videoredactie van zes gespecialiseerde mensen, waarover Mediafacts toen ook berichtte. Op 26 november vertelde videomanager Patrick Saliën er meer over in De Fabrique in Utrecht, tijdens de Mediafacts Nationale Uitgeefdag. “Het break-even point van onze investeringen in online video verwachtten we aanvankelijk eind volgend jaar te behalen, maar dat punt bereiken we waarschijnlijk al veel eerder.”

Twee doelstellingen
Het Mediahuis investeerde ten eerste in online video om het bereik van haar sites fors op te schroeven en om financieel te profiteren van de groeimarkt die online video is, waarover straks meer. De video’s die op de sites van de Mediahuis-kranten te zien zijn, waren aanvankelijk uitsluitend afkomstig van externe partijen; in ruil daarvoor wordt er naar concurrerende platforms als YouTube en bijvoorbeeld de grootste Vlaamse commerciële zender, VTM, verwezen. Het Mediahuis wilde haar klanten logischerwijs minder naar concurrenten hoeven te verwijzen door zelf veel meer online video te maken, distribueren en exploiteren via haar eigen websites.

Een ander doel van het meer in eigen regie nemen van online video is versterking van de afzonderlijke journalistieke merken. Door de eigen journalisten, die hun titels het beste kennen, het videomateriaal te laten maken, daarin gecoacht en ondersteund door de online videoredactie, wordt het DNA van de verschillende krantentitels versterkt, zo is de gedachte.

Een enorme groeimarkt
Naast de online videoredactie werd geïnvesteerd in materieel en in een nieuwe studio voor video-interviews in het gebouw van Het Mediahuis in Antwerpen, waar de verschillende krantenredacties allen zijn gevestigd. Deze strategische focus op online video is ingegeven door de internationale tendens van een videoconsumptie die compleet op hol is geslagen, waarna adverteerders meer en meer volgen, zo meldde Patrick Saliën in Utrecht.

Ook adverteerders worden wakker
Hij haalde er cijfers bij om dit te illustreren. Zo was de tendens van versnellende advertentiebestedingen aan online video in de Verenigde Staten in 2013 al volop zichtbaar: terwijl het aantal videoviews in dat jaar steeg van 36 naar 50 miljard (+39%), stegen de video advertising views in diezelfde periode versneld: van 11 miljard naar 29 miljard (+ 164%). Niet verwonderlijk dus, dat de advertentiebestedingen aan online video in de VS dit jaar groeiden van 4,2 naar 5,9 miljard dollar, en dat deze bestedingen tot 2018 nog eens ruim zullen verdubbelen tot 12,3 miljard dollar (bron: emarketer.com).

Ondanks een volgens Saliën “zeer beperkte focus” nam ook het aantal video-pageviews van Het Mediahuis in 2013 al sterk toe. Zo realiseerden de twee landelijke dagbladen De Standaard en Het Nieuwsblad gezamenlijk een groei van 9 miljoen video-pageviews naar 13 miljoen video-pageviews per maand (+44%). Deze video’s waren niet vanuit de kranten zelf gemaakt, maar uitsluitend afgenomen van externe partijen.

Waarom online video zo groeit
De acceleratie in het wereldwijde gebruik van online video wordt - zo verklaarde Patrick Saliën - veroorzaakt door de groei van de mobiele mediaconsumptie, en in een beeldgerichte cultuur gedreven door het delen van video’s via de sociale media.
Uit ander onderzoek van VINK uit februari 2014 - getiteld ‘The Digital Audiovisual Study Wave’ -  blijkt bovendien dat nieuws na ‘content aggregatie’ - lees: YouTube - de belangrijkste bron van online videoconsumptie is, nog vóór bijvoorbeeld sociale netwerken en websites van landelijke TV-zenders.

Het Mediahuis vliegt er vol in
Tegen deze achtergrond was het opzetten van een gespecialiseerde online videoredactie binnen Het Mediahuis een logische keuze, ook al is er geen enkele andere uitgeverij in De Benelux te vinden die dit fenomeen zo consciëntieus en doordacht aanpakt. Deze redactie maakt zoals zojuist al gemeld niet alleen zelf video’s, maar coacht en stimuleert vooral de journalisten van de verschillende krantentitels bij hun productie van videomateriaal. Daarnaast veredelt de videoredactie vaak het ruwe materiaal dat deze journalisten via een video management app doorsturen, meestal al vanaf een locatie waar het nieuws op dat moment gebeurt.

Niet bij elk bericht wordt uiteraard online video content gemaakt. Het moet van toegevoegde waarde zijn; dagelijks verschijnen echter talrijke nieuwsvideo’s op de sites van de genoemde krantentitels.

YouTube alleen gebruikt voor de marketing
In het artikel van september werd al uitgelegd waarom Mediahuis met het Amerikaanse Kaltura als productie-, hosting- en distributieplatform in zee ging. Patrick Saliën bevestigde tijdens de Mediafacts Nationale Uitgeefdag dat door het (via dit platform) zelf kunnen exploiteren van online video (reclame prerolls + display advertising in video), Mediahuis een ongeveer tien keer hogere cpm (cost per mille impressions) haalt als via YouTube. Bij exploitatie via YouTube ligt de cpm zo laag dat het, op een kleine markt, haast onmogelijk wordt om online video rendabel te exploiteren.

Wel wordt YouTube in sommige gevallen gebruikt als marketingmiddel, namelijk om een groter publiek kennis te laten maken met bepaalde content van Het Mediahuis, zo vertelde Saliën. “En uiteraard plaatsen we soms ook nog Youtube-video’s op onze sites, wanneer het over beeldmateriaal gaat dat we bijvoorbeeld niet via de persagentschappen kunnen betrekken.”

Op salesgebied verkoopt overigens ook weer een gespecialiseerde ploeg mensen video-advertentieformaten in het online advertentieplatform Adhese, zo voegde Saliën toe.   

Nu al prima resultaten
De eerste resultaten van de koersverlegging door Het Mediahuis naar het vooral zelf maken, distribueren en exploiteren van online video mogen er absoluut zijn. In september, de eerste maand waarin de nieuwe videoredactie operationeel was, bedroegen de views bij die eigen video’s van de vier kranten 5 miljoen. In de maand november waren ze al verdrievoudigd naar 15 miljoen, en de preroll-advertenties begonnen vlot binnen te lopen.  

Deze videocompilatie laat zien met welk type van content het videoteam zoal scoort.

Voor volgend jaar mikt Saliën met zijn team op 25 miljoen zelf te exploiteren videoviews per maand, verdeeld over de websites van Het Nieuwsblad, De Standaard, De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Dan zal online video een rechtstreekse winstgenerator worden.