Uitgeven: exploitatie door syndicatie

De uitgeefsector wordt steeds meer onder druk gezet door partijen die geen content produceren maar distribueren. Het door syndicatie beter exploiteren van reeds geproduceerde content is een route die uitgevers meer en slimmer kunnen inzetten dan momenteel gebeurt. Koos Hussem geeft tijdens de Mediafacts Nationale Uitgeefdag recente voorbeelden.
De winstgevendheid van uitgevers loopt terug en staat onder enorme druk. De sector heeft steeds meer moeite om omzet te genereren uit hetgeen zij creëert alsmede uit advertentie-inkomsten. Zo daalde de advertentieomzet van de Telegraaf Media Groep in het eerste halfjaar van 2016 met 21,8%. Zeer recentelijk nog gaf de Europese Commissie aan te overwegen in te grijpen door internetbedrijven als Google en Facebook middels wetgeving te verplichten geld te betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten. Dergelijke initiatieven hebben in Duitsland hebben echter tot op heden tot niets geleid.
2016 het jaar van de disruptie van content
De markt wordt steeds meer onder druk gezet door partijen die geen content produceren maar distribueren. Denk aan LinkedIn Pulse, Twitter Moments, facebook Instant Articles, Google Accelerated Mobile Pages enzovoort: allemaal initiatieven die één of twee jaar gelden nog niet bestonden. 2016 lijkt dan ook het jaar van de disruptie van content te zijn.
Je eigen kracht beter benutten
De vraag die gesteld moet worden is of content-creators de strijd van grote spelers als Facebook, Apple en Google kunnen winnen of dat zij andere wegen moeten inslaan en juist van hun eigen kracht - het genereren van hoogstaande/unieke content - moeten uitgaan.
Voor het commercialiseren van deze content biedt syndicatie, al dan niet in combinatie met een revenue-share van de gerelateerde advertentieomzet, een oplossing. Syndicatie is het ter beschikking stellen van content aan derden. Dit gebeurt sinds jaar en dag bij de totstandkoming van onder andere kranten, tijdschriften, boeken en radio- en televisieprogramma’s. Denk aan berichten in kranten en tijdschriften die afkomstig zijn van partijen zoals nieuwsdiensten als het ANP. Maar ook strips, horoscopen, kruiswoordpuzzels en andere content worden vaak door uitgevers als Syndicated Content ingekocht en opgenomen in hun publicaties.
In het verleden werd Syndicated Content veelal exclusief voor gedrukte publicaties gebruikt. Die tijd is voorbij. Momenteel is er met name een explosieve groei van Online Syndicated Content. Reed Business heeft hier al geruime tijd geleden op ingezet (lexisnexis).
Voorbeelden van succesvolle syndicatie
Een nieuwe ontwikkeling is dat uitgevers die in het verleden alleen Syndicated Content inkochten nu overwegen hun eigen content als Syndicated Content te gaan verkopen. Dit stelt echter een groot aantal uitgevers voor technische- en commerciële uitdagingen. Koos Hussem (directeur van X-CAGO) zal tijdens de Mediafacts Nationale Uitgeefdag ingaan op een aantal praktijkvoorbeelden van uitgevers die de eerste stappen op dit terrein succesvol hebben gezet.
-
VMB Press komt met geniale oplossing tegen schaarse schapruimte voor tijdschriften
VMB Press heeft samen met retailers een oplossing ontwikkeld voor het probleem van de steeds schaarser wordende schapruimte voor tijdschriften. Via een app op een iPad display kunnen winkelende consumenten zelf hun gewenste tijdschriften online bestellen. Vanaf 2017 moet het systeem in de eerste (honderden) winkels in gebruik zijn.
-
Universiteiten vrezen overleg met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen
De universiteiten gaan nog een zware dobber krijgen aan de nieuwe ronde onderhandelingen met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen. Bron: de Volkskrant
-
Google wil delen in omzet krantenabonnementen
Google wil een vergoeding vangen van nieuwsuitgevers voor het aanbrengen van nieuwe abonnees. De commissie kan oplopen tot dertig procent. Bron: Emerce
-
Blendle in zee met Amerikaanse uitgever Condé Nast
Krantenkiosk Blendle kondigt een samenwerking met de Amerikaanse mediagigant Condé Nast. Bron: Emerce