Bert Habets toonde zich sceptisch over het naar de televisie brengen van tijdschriften. “Die synergie van Print en TV is moeilijk. Vorige pogingen om print en TV te combineren zijn niet gelukkig gebleken. Ik snap overigens wel de motivatie dat je dan naar de adverteerder een breder verhaal te vertellen hebt, maar het blijft een lastige exercitie.”
Ook een populair programma als Voetbal International op zijn eigen RTL 7 vindt hij geen overtuigend  voorbeeld van TV-succes dankzij een tijdschrift: “Dat succes houdt nauwelijks verband met het tijdschrift Voetbal International; het is erg character driven”, waarbij hij doelde op kijkcijferkanon Johan Derksen.

VT Wonen TV
Peter de Mönnink denkt er anders over. Hij sprak over "known unknowns" en acht het op zijn minst onbewezen dat tijdschriftenmerken niet succesvol naar het TV-scherm kunnen worden gebracht. Het moet dan wel gaan om bredere crossmediale concepten waarin ook digitale media zijn verweven. Hij verwees hierbij naar de twintig miljard pageviews die de websites van Sanoma Nederland jaarlijks laten noteren.

Dat Print en TV (plus online) in voorkomende gevallen best samen kunnen gaan bewijst volgens De Mönnink Libelle TV in België, waarnaar hij eerder dit jaar verwees. Of Libelle TV er ook in Nederland gaat komen is nog even de vraag. Dit najaar wordt vanuit het tijdschrift Autoweek echter al wel het autoprogramma Big Boys TV gelanceerd. Ook zal VT Wonen TV in september starten met negen afleveringen. Mocht het televisieformat van dit tijdschriftmerk succesvol blijken, dan zullen in 2015 39 nieuwe afleveringen van VT Wonen TV volgen, zo maakte De Mönnink bekend.

Bert Habets kijkt vanuit China drie jaar vooruit
Over het onderwerp ‘non-lineaire televisie’ toonde Bert Habets (RTL Nederland) zich uitgesprokener dan De Mönnink. Waar NPO, RTL én SBS op dit gebied actief zijn via het gloednieuwe NLZiet, daar biedt RTL Nederland tevens de Video on Demand dienst Videoland Unlimited aan, tegenover concurrenten als Netflix en HBO.

Het enthousiasme van Bert Habets voor non-lineaire televisie werd begin juni alleen maar aangewakkerd door een studiereis van de voltallige directie van RTL Nederland naar China en Zuid-Korea. “Heel fascinerend. Vooral in China was het alsof ik een teletijdmachine was uitgestapt. Je hebt daar bijvoorbeeld enorme, wereldwijd actieve e-commerce players als alibaba, die ook een belangrijke rol spelen in het medialandschap. En jongeren kijken daar geen lineaire televisie meer, maar vrijwel uitsluitend online video en Video on Demand. Het TV-model wordt in China op z'n kop gezet: grote blockbusterformats worden er eerst via internet uitgebracht, en pas daarna via de omroepen. Tel er drie jaar bij op, en je zult dergelijke ontwikkelingen ook in Europa zien gebeuren.”

Het televisielandschap over vijf jaar
Op de vraag van Rick Nieman hoe het televisielandschap - of moeten we zeggen videolandschap? - er over vijf jaar uitziet, antwoordde Habets: “Het basispakket van lineaire televisie zal zijn uitgedund tot zo'n twintig zenders, en consumenten zullen veel meer gebruik maken van plusservices als RTL XL en NLZiet. Daarnaast zal er meer Video on Demand worden gekeken via bijvoorbeeld Videoland Unlimited of Netflix. Hierbij komt dan ook nog eens de enorme groeimarkt van Multi Channel Networks met User Generated Content, zeg maar YouTube.”
Habets liet doorschemeren dat strategische positie-innames door RTL Nederland in dat laatste bereik in de komende jaren allesbehalve uitgesloten zijn.

Habets: investeren in non-lineaire TV een noodzaak
"Als je als bedrijf een lange termijnstrategie hebt, ben je een dombo!", beantwoordde Peter de Mönnink dezelfde vraag van Rick Nieman. Hij stelde dat technologische en anderssoortige ontwikkelingen in de komende jaren tot nieuwe strategische inzichten kunnen leiden, vergeleken waarbij de huidige inzichten hopeloos achterhaald zijn. Ook betwijfelde hij de zakelijke kansen voor stand alone Video on Demand platforms op basis van abonnementen-inkomsten.

Toch bleef Bert Habets resoluut: “Ik ben het ermee eens dat wij onze strategie constant zullen moeten bijschaven onder invloed van nieuwe technologieën en omstandigheden. En dat er nog heel veel concurrenten bij gaan komen in onze branche is een fact of life. Maar als je als mediabedrijf niet heel actief in het non-lineaire domein stapt en blijft, dan ga je simpelweg de leverage ontbreken om de Nederlandse consument op termijn nog met goede programma’s te kunnen bedienen in het non-lineaire én lineaire domein.”

Big Data smeedt alles aan elkaar
Daar waar het medialandschap sterk versnippert, stelde Peter de Mönnink dat de TV-advertentiemarkt zal blijven groeien omdat het steeds moeilijker wordt om grote groepen mensen te bereiken. Over de gehele mediabusiness stelde de topman van Sanoma-SBS dat alles blijft beginnen met het vertellen van goede verhalen, daar waar Big Data de lijm is die alle snippers bij elkaar brengt. Of, in zijn eigen woorden: "Content is key, de hygiënische factor. Data is glue, dat creëert dus stickyness."