Tot nu toe gaat volgens Patrick Saliën wel 70 tot 80% van de inkomsten uit advertenties voorafgaand aan nieuwsvideo’s op de websites en in de apps van genoemde titels naar andere partijen van wie video’s worden afgenomen of via wie video’s worden gedistribueerd. Denk onder meer aan video’s die worden betrokken van een broadcaster als VTM, dat is gelieerd aan De Persgroep, in België de enige serieuze concurrent van Het Mediahuis. Qua distributie springt uiteraard YouTube in het oog. Het bereik van YouTube is geweldig, maar de CPM’s bijzonder laag, zoals Patrick Saliën dit voorjaar al uitlegde aan Mediafacts.

Zelf exploiteren
Het moet dus anders, wil Het Mediahuis garen spinnen bij de enorme groeimarkt die Online Video is. “Wij gaan het merendeel van de video’s op onze platforms in eigen handen pakken”, zo vertelt Saliën. Het optuigen van een videoredactie met vooralsnog zes medewerkers was deze zomer een eerste stap. Saliën ging niet over één nacht ijs: hij had gesprekken met ongeveer zestig sollicitanten en nam een uitgebalanceerd team aan waarin bijvoorbeeld ook een webmaster zit: iemand die de ins en outs kent van het video cms en hosting systeem waarmee wordt gewerkt.

Brede support
Saliën: “Het imago van de videoredactie binnen de totale journalistieke organisatie moet meteen goed zijn. Zo kan het met instemming veranderingen bewerkstelligen onder de 1500 journalisten die in vaste dienst of als freelancer voor Het Mediahuis werken. Overigens heerst er een breed gedeeld gevoel in de organisatie dat we moeten investeren in online video. Wat dat betreft liggen de zaken een stuk positiever dan in de jaren negentig, toen ik de eerste websites van onze nieuwsmedia opzette. Toen werden webredacteuren nog gezien als dieven die de content van de papieren krant stalen. We werden nog net niet met pek en veren op straat gezet.”

Ook weer geen ‘overkill’
Niet alle berichten op de sites van de verschillende dagbladen zullen straks vergezeld gaan van online video, maar wel aanzienlijk meer dan nu. En dus vervult de nieuwe videoredactie ook de functie van apostel: ervoor zorgen dat steeds meer journalisten naast teksten ook een video kunnen produceren als ze ‘op de baan’ zijn, zoals dat in Vlaanderen heet. Redacteuren krijgen uitleg over hoe een video-item te maken, bewerken en publiceren.

De gebruikte hardware en software
Dienaangaande: voor de opname van video’s wordt een breed scala aan apparatuur gebruikt, variërend van een simpele GoPro camera of een smartphone tot een handycam of een iPad camera met een erop te monteren lens, een microfoon, een lamp en statief, als complete set verkrijgbaar. Ook volledig professionele camera-apparatuur wordt soms gebruikt.

Als video content management systeem en hosting platform wordt het Amerikaanse Kaltura gebruikt, dit jaar door zakentitel Forbes uitgeroepen tot 1 van de 25 top tech companies. Het platform kent geavanceerde, maar gebruiksvriendelijke functionaliteiten voor het snel bewerken en publiceren van geproduceerd videomateriaal. Via een Kaltura app kan een redacteur het ruwe videomateriaal real time doorsturen naar de videoredactie in Antwerpen, die het materiaal meteen kan bewerken en publiceren. Uiteraard bevat het systeem ook uitgebreide reporting functies, zodat duidelijk is hoe elk item scoort. Op basis van deze zich opbouwende kennis kunnen patronen worden ontdekt en videostrategieën worden aangescherpt.

Geen vrijblijvendheid, wel geleidelijkheid
Natuurlijk wordt erop gemanaged dat steeds meer redacteuren inderdaad deze instrumenten gaan gebruiken, zodat de aspiraties rondom online video niet in schoonheid sterven en de serieuze investeringen door het Mediahuis straks voor niets zijn gedaan. Hierin wordt tegelijkertijd de weg van de geleidelijkheid bewandeld, om ‘de organisatie mee te krijgen’.

Evangeliseren
Patrick Saliën vertelt wat meer over de ‘evangelisatie’ van online video binnen de journalistieke organisatie: “In eerste instantie benaderen we via de channelmanagers en chefs van de verschillende nieuwstitels de redacteuren die de meeste interesse hebben om met online video aan de slag te gaan. In een later stadium zullen we het maken van video-items meer afdwingbaar maken binnen de gehele journalistieke organisatie. In ieder geval mogen we nu al geen grote opportuniteiten voor online video meer missen. Het tegenovergestelde mag ook niet gaan gebeuren, namelijk dat er teveel video’s worden gemaakt. Binnen elke titel zullen één of twee mensen de aanvragen voor video kanaliseren. Daarnaast wordt met coördinatoren een wekelijkse planning gemaakt van de artikelen waarbij video’s moeten worden gemaakt.”

‘Sales’ heeft vertrouwen in exploitatie online video
Bij de salesmanagers van Het Mediahuis heeft Patrick Saliën bevestigd gekregen dat de zware investeringen in mensen, apparatuur maar ook bijvoorbeeld een interne videostudio binnen een redelijke termijn kunnen worden terugverdiend. Op basis van de consumptie van video’s tot nu toe, wordt verwacht dat de CPM’s aanzienlijk hoger blijven liggen bij de via Kaltura in eigen beheer gedistribueerde video’s, dan de CPM’s die bij YouTube gangbaar zijn en daar slechts op enkele euro’s liggen (beloning per duizend impressies).

“De klant staat altijd centraal”
Bij alle interne keuzes rondom Online Video blijft de consument centraal staan, zo benadrukt Saliën.
“Wij zullen zeker nog altijd video’s van bijvoorbeeld VTM of VRT blijven tonen, wanneer we zelf bij nieuwsitems die zich daarvoor lenen geen videomateriaal hebben, of van evident mindere kwaliteit. Overigens zullen we ook videomateriaal afnemen van internationale persagentschappen om deze zelf te bewerken en publiceren. Maatgevend is dat de consument met de beste kwaliteit bediend moet worden. Ook zullen we YouTube als distributieplatform niet helemaal links laten liggen, vanwege het grote - soms internationale - bereik dat we daarmee kunnen genereren en omdat YouTube video’s onze vindbaarheid in Google bevorderen.”

Boeiende tijden dus voor Patrick Saliën en de zijnen, waaronder zijn collega Wouter Willaert die de videoredactie op dagelijkse basis aanstuurt. Waar Ronnie Overgoor laatst nog aan Mediafacts meldde dat veel Nederlandse uitgeverijen rondom Online Video “maar wat doen”, daar lijkt Het Mediahuis de eerste of één van de weinige uitgeverijen in de Benelux die op deze systematische wijze professionaliseert in haar omgang met Online Video.

Een uitgebreide update op 26 november!
Verneem veel meer interessante informatie én een update over het zojuist gestarte Online Video traject bij Het Mediahuis via de presentatie van Patrick Saliën tijdens de Mediafacts Nationale Uitgeefdag op 26 november. Locatie is DeFabrique in Utrecht.

De entreekosten liggen tot 15 oktober onder de 100 euro voor dit evenement met ruim dertig boeiende innovatiecases over de meest uiteenlopende aspecten van moderne publishing.