Boeken zijn de laatste tijd ‘to hot to handle'. Griekse bommenmakers blijken een voorkeur voor boeken te hebben als omhulling voor hun explosief . Waarschijnlijk een kwalijk rudiment van hun Hellenistische beschaving. Niet door bommen, maar door iBook schudt nu ook het Centraal Boekhuis op zijn grondvesten.

Uitgevers en boekverkopers liggen in de clinch over de overeenkomst die 't CB met Apple heeft gesloten over een Nederlands ebookaanbod op de iPad. De boekhandelaren zien dat als een dolkstoot in de rug.(Het blijft Grieks drama).

Het Centraal Boekhuis, de logistieke navelstreng tussen uitgevers en boekhandels, heeft onder leiding van Hans Willem Cortenraad in korte tijd een vlucht naar voren gemaakt van ptt-achtig verzendcentrum naar digitaal eBoekhuis. Niet in de laatste plaats omdat een dalende boekverkoop direct ingrijpt in het voortbestaan van het CB.
De overeenkomst met Apple bekroont die strategische zet. Het CB wordt in een klap de aggregator van het ebookaanbod uit het Nederlandse taalgebied. Naast de rol die het Boekhuis al vervult als logistiek kanaal voor het Nederlandstalige papieren boek.

Voor iPad- en iPhone-gebruikers is het praktische resultaat dat nu binnen korte tijd een eigen iBookstore voor het Nederlandstalige aanbod beschikbaar komt. Want Apple heeft geen boodschap aan allerlei verschillende partijtjes die met een beperkt aantal titels de zijn iBoekenwinkel willen staan. Ook voor de Google/Androidapparaten kan die weg bewandeld worden. Een mooie VOC-daad dus van het Centraal Boekhuis: ‘Eendracht maakt Macht'.

Maar nu heeft't CB herrie in eigen huis.

De boekverkopers voelen zit niet alleen gepasseerd door de andere aandeelhouder: de uitgevers, zij vragen zich ook af of ze nog wel in het Centraal Boekhuis thuishoren. Als ‘t CB het beleveringskanaal wordt voor Apple, Google of Amazon nemen die met hun mega ebookstores grote happen uit de omzet van de reguliere boekhandel.

Boekblad stookt dat vuurtje op door te constateren dat de boekhandel -die naast de de uitgevers het CB heeft opgebouwd en betaald- er geen cent wijzer van wordt als die infrastructuur nu op een presenteerblaadje aan een buitenlandse boekverkoper wordt aangeboden. Voorlopig is de overeenkomst nu opgeschort.

De overeenkomst kan ook de katharsis zijn voor de boekhandel. Schattingen in de boekenbranche zijn dat de ebook-verkoop via iTunes-achtigen de winkeliers zo'n vijf procent omzet gaat kosten. Dat is nogal eens het verschil tussen overleven of ten onder gaan.
Maar angst is een slechte raadgever. De boekhandel is wél de plek waar de beleving rond het boek en het schrijfproces gestalte krijgt. Zie de geweldige media- en publieksaandacht voor schrijver Harry Mulisch, rond diens overlijden en begrafenis.

De boekhandel heeft toekomst, dat is het levendige Centrale Boekhuis van de buurt

De boekhandel moet niet bang zijn voor ebooks en iBook. De boekwinkelier moet juist die vermaledijde touchscreens ruimhartig op de winkelvloer neerzetten en met verve zijn rol spelen: als raadgever voor zijn klanten, als organisator van allerlei plaatselijke activiteiten rond boeken en schrijvers, en als uitgever van boekproducties die betrekking hebben op de lokale omgeving. Het papieren boek zal er wel bij varen. De slimme boekhandelaar zorgt dat de traffic van lezers naar zíjn winkel gaat. Ook van elezers. En maak dan met de uitgevers maar 'n leuke regeling voor al die klikken die je op hun ebooks genereert.
Zo buig je een drukwerkimplosie om in een lezersexplosie.