De toekomst is de browser

Voordat ik vertel waarom ik denk dat mensen niet meer gebruik zullen maken van apps maar gewoon de browser op hun tablet gaan gebruiken, stel je het eens voor wat dat voor uitgevers zou betekenen:

  • Geen 30% betalen aan Apple
  • Je App hoeft niet door iemand te worden goedgekeurd; je mag zowaar zelf bepalen wat je op het web zet en wat voor abonnementen je aanbiedt
  • Je krijgt zelfs inzicht in wie er je content heeft bekeken en krijgt weer alle mooie inzichten en mogelijkheden die er bij websites ook zijn
  • Niet allerlei versies van apps ontwikkelen voor Apple, Android, Windows7, Blackberry, etc, etc, maar gewoon 1 website.

Op dit moment kiezen vrijwel alle grote media bedrijven ervoor om Apps te ontwikkelen voor tablets. Ik ben er van overtuigd dat dit een tijdelijke situatie is.

Apps werken nu nog mooier dan websites maar via technieken als HTML5 en web-apps is al vrijwel dezelfde look-en-feel te bereiken als met Apps die op een tablet draaien. Eigenlijk wordt de webbrowser pas een probleem als je echt de hardware van de tablet wilt gebruiken, zoals de camera of de GPS positie.

Dat apps nu nog wat "smoother" werken is tijdelijk. Nieuwe browserversies zullen hier een eind aan maken. Nieuwe browsers zullen ook mogelijkheden hebben zoals het offline lezen en het kunnen tonen van briljante foto's, video's en audio. Google heeft zelfs al voorbeelden laten zien van indrukwekkende 3D beelden met WebGL.

Google heeft een van de grootste AppStores, maar geeft zelf ook aan dat de browser de toekomst heeft. Het beste bewijs dat deze "web-beleving" gelijk gaat worden aan de beleving op een tablet is dat zowel de CEO van Sony als de CEO en EA games verwachten dat de browser zelfs de toekomst is voor gaming! Het schijnt dat binnenkort ook Angry Birds uitkomt als spel binnen de browser!

Overigens moeten uitgevers dan wel specifieke websites bouwen voor het gebruik op een tablet. Gelukkig zijn er allerlei tools in ontwikkeling om dezelfde gebruikerservaring te krijgen met een website als deze nu met een app te bereiken is. Een leuke eerste vingeroefening is ridesurfboard.com. Zelf kijk ik erg uit naar de diensten van Onswipe dat aangekondigd heeft om binnen 60 dagen live te gaan met hun diensten.

Het grootste voordeel van een App is dat mensen er aan gewend zijn dat je ervoor moet betalen... Die vertaalslag moet nog gemaakt worden naar Web-apps of speciale tablet websites.

Uitgeven via de browser biedt enorme voordelen. Uitgevers doen er goed aan hier een uitgekiende strategie te ontwikkelen.

Voor mooie voorbeelden zie http://www.baekdal.com/publishing/newspapers-future-in-the-browser