Van de week viel ik in een discussie tussen de gamers abbelsab en poeperdje over de vraag of glasvezel voordelen heeft boven de kabel.
Ik heb er de ballen verstand van. Maar deze internetters maken zich er terecht druk over. Want we jagen niet alleen in toenemende mate gigabites aan games over het internet. Maar daar komt nog eens een veelvoud aan bandbreedte verslindende films en en youtube videootjes bij. In de kortste keren staan alle kabeltjes roodgloeiend. Kan het misgaan?
Een paar jaar terug werd in Nederland de noodklok geluid over het dreigende gebrek aan bandbreedte. Het goede nieuws is dat ons land al vroeg aan de slag is gegaan met het aanleggen van glasvezelkabel. Maar dat is vooral een zaak van gemeenten en dus tamelijk verbrokkeld. Het slechte nieuws is dat de behoefte aan bandbreedte bij consumenten zo snel is gestegen dat die capaciteit ook weer snel opgesoupeerd wordt. Meer asfalt trekt meer verkeer. En de knelpunten zorgen voor opstoppingen. We hebben bijvoorbeeld wel een glazen wijkcentrale, maar naar ons huis loopt in de meeste gevallen nog een koperdraadje.

Is afknijpen is de oplossing?

Mobiliteit zit bij mensen ingebakken. Dat is met ons telecomverkeer niet anders. Hoe meer bandbreedte, hoe meer mogelijkheden, hoe meer hoe meer gebruikers. En de economie van onze informatiesamenleving vaart daar wel bij. Maar kunnen we dat bijbenen?
‘Nederland Breeeeeedbandland' is het nu het devies. Ja, een gidsland zullen we zijn! In de Randstad zitten we al klaar om naast goederenhub Rotterdam en passagiershub Schiphol ook de grootste content-aanvoerhaven van de wereld neer te zetten: onze eigen Dutch Media Hub. In 2018 moet Nederland het internationale knooppunt zijn voor opslag en distributie van digitale media in Europa (lees ik in het recent verschenen Immovator-jaarboek). Films, video, games, tv-uitzendingen uit heden en verleden. "Vanuit Nederland wordt alles efficiënt opgeslagen, vindbaar gemaakt en in topkwaliteit gedistribueerd." Als een Litouwer een Disneyfilm wil zien, bestelt zijn provider hem met flitssnelheid in Nederland. En vanuit de Dutch Media Hub leveren we die dan in HD-kwaliteit en in het juiste formaat aan de leverancier in Litouwen. En daarbij zorgen we ook nog voor de verrekening met de eigenaar van de content in de VS. In nanoseconden. Er loopt nu een pilot met Warner Brothers.

De grote schakelaar die in Amsterdam in de grond zit, kan een geweldige kans bieden voor klassieke en nieuwe contentmakers. Als uitgeverijen, omroepen, producenten en (mobiele) applicatiebouwers met een ondernemende geest onder de knie krijgen hoe ze met crossmediale producties downloadjunkies moeten bedienen. Want consumenten hebben hoge transmissiesnelheden nodig om al het leuks en leerzaams te kunnen doen dat ze op hun multimedia-apparaten aangeboden krijgen. Daarom wil de Europese Commissie dat heel Europa in 2013 breedband heeft met minstens 30 Megabite per seconde. In 2020 moet de helft van de Europese huishoudens beschikken over minimaal 100 Mbps. Neelie Kroes mag het gaan regelen. Tussen de Bosporus en de Noordkaap zal de komende jaren heel veel glasvezel de grond ingaan. Dat het glasvezelnetwerk zal kraken onder alle verkeersdrukte staat wel vast.
Toch knaagt er iets: in de rest van de wereld internetten mensen juist meer met een mobiele breedbandverbinding dan via een vaste verbinding. 640 Miljoen gebruikers doen het via mobiel en 490 miljoen gebruikers via een vaste aansluiting. Natuurlijk, dat heeft vaak alles te maken met slechte verbindingen in landen en continenten met ‘jonge' economieën. Dus is er een dikke kans dat de backbone van ‘hét www' straks vooral een mobiele en flexibele infrastructuur zal zijn. Met minder glas en minder graafwerk.
En dan zitten abbelsab en poeperdje weer mooi met een dilemma: vast of mobiel?