Veel analisten en futurologen zijn het er over eens dat Quora in 2011 "the next big thing" gaat worden. Maar is dat zo?

Wat is het?

Quora is een vraag-en-antwoord site. De bedoeling is dat de site uiteindelijk een antwoord geeft op alle vragen die je maar kunt verzinnen. Alle informatie is samengesteld door gebruikers. Deze gebruikers zijn niet anoniem maar verstrekken informatie vanuit hun echte identiteit.

Essentieel voor dit concept is de kwaliteit van het antwoord dat je krijgt op je vraag. Begin 2010 was er al flinke belangstelling voor Quora. Dat was vooral te danken aan de hoge kwaliteit van de informatie. Het kwam regelmatig voor dat je antwoord kreeg op je vraag van een top-expert op dat gebied, binnen enkele uren.

Maar het is meer dan een vraag-en-antwoord site. Eigenlijk combineert het alles van wikipedia met twitter en facebook. De informatie wordt onderhouden door de gebruikers en de gebruikers rangschikken de informatie. Daarnaast kun je, exact zoals bij twitter de gebruikers ook "volgen". Nieuw is dat je nu ook onderwerpen kunt volgen.

Is het "the next big thing?"

Kijk zelf eens op http://www.quora.com/Why-Users-Love-Quora/Why-is-Quora-so-addictive om te zien waarom deze gebruikers gek zijn op Quora. En probeer ook zelf eens een vraag bovenin de zoekbalk.

Ik heb de neiging om met aan te sluiten bij Adam Rifkin die aangeeft dat er een aantal fundamentele problemen zijn met Quora.

  1. Het is erg complex en lastig om als nieuweling je weg te vinden
  2. Het is niet erg aantrekkelijk of "fun"
  3. Het is vooralsnog een echte expert-omgeving waarbij het allemaal wel erg serieus is

Quora lijkt veelal gedreven te worden door de ijdelheid van de auteurs, zoals dat ook bij twitter en blogs veelal het geval is.

Quora is opgericht door de voormalige CTO van Facebook Adam D'Angelo en er zit flink wat geld achter dus wellicht zie ik het verkeerd. Maar vooralsnog zie ik het als een tool voor een zeer gespecialiseerde groep mensen die vooral in het "sillicon valley" gebied wonen en werken en zal het nog een behoorlijke tijd duren voordat Quora in Nederland zal doorbreken.

Wel brengt Quora een aantal zeer interessante zaken bij elkaar en introduceert het ook een aantal nieuwe functies. Met name het volgen van onderwerpen is erg interessant. Maar ik verwacht eerder dat wij dit zullen meemaken doordat Facebook en Twitter dit zullen incorporeren.

Het grote probleem van Quora is om een grote massa aan te trekken en dan toch nog relevante antwoorden te kunnen bieden op een enorme veelheid aan vragen, samengesteld door een veelheid van auteurs.

Duidelijk is dat ze dit zelf onderkennen want de site is op dit moment gesloten voor nieuwe leden omdat kwaliteit gaat boven kwantiteit.