Afgelopen vrijdag vloog ik terug van een tweedaagse trip naar Madrid. Super gegeten en goede gesprekken gevoerd. In het vliegtuig terug had ik eindelijk tijd om mijn favoriete tijdschrift Bright te lezen. Natuurlijk had ik hem al doorgebladerd en headlines gescand, maar nog niet echt de langere artikelen gelezen. Normaal zou ik het artikel over "hoe internet je manier van denken veranderd", waarschijnlijk niet eens hebben gelezen. De opmaak was echt enorm onaantrekkelijk; het leek wel een boek!

De vraagstelling was of Internet je dommer maakt. De ene guru vindt dat Internet tot een verarming lijdt omdat je niet meer de tijd neemt om zaken echt te doorgronden en bijvoorbeeld eens een boek te lezen. De andere guru vond het juist een verrijking omdat internet het juist mogelijk maakt om zaken en mensen met elkaar in verband te brengen en zo de broedplaats te zijn voor nieuwe ideeen.

Zelf merk ik dat hierbij het medium dat ik gebruik erg bepalend is voor mijn gedrag. Op mijn mobiel scan ik mijn mail, sms en twitter. Als ik 10 minuten zonder mijn iPhone ben word ik zenuwachtig.

Op mijn beeldscherm is mijn aandachtboog wat langer maar zal ik zelden meer dan 20 zinnen lezen, terwijl ik op mijn iPad vaak meer tijd neem om artikelen en vooral RSS-feeds te lezen. Toch is mijn aandacht ook op de iPad veel te snel afgeleid om er echt een tijdschrift of krant op te lezen. Ik heb geprobeerd om op mijn iPad een boek te lezen maar merkte dat ik steeds toch andere dingen ging doen op mijn iPad. Misschien moet ik toch mijn e-book reader weer eens uit de kast halen. Voorlopig ga ik nog niet volledig af van de papieren versies van de krant, tijdschrift of boek.

Dat hoorde eigenlijk het einde van deze blogpost te zijn. Tot ik me het gealiseerde: "ik ben een ouwe lul aan het worden en papa kan het niet allemaal meer bijbenen".

Maar toch geloof ik niet dat digitale media ons altijd helpen. Als je je laat leiden door twitter, facebook en RSS feeds wordt je echt gestoord. Je wilt overal van op de hoogte zijn. En dat is nu eenmaal fysiek onmogelijk.

Het doet me denken aan een Japanse studie die tot eindconclusie had dat elke 30 jaar de capaciteit van de mens om informatie op te nemen, verdubbelt. Helaas concludeerde diezelfde studie ook dat de hoeveelheid informatie die op iemand afkomt elke 20 jaar verdubbeld.

De applicaties of diensten waarmee wij informatie tot ons nemen, zullen dus vele malen slimmer en beter moeten gaan worden. Want door steeds meer informatie op te nemen en nog meer te multi-tasken gaan we het niet redden!