Heel soms zie je nog wel zo'n afgedankte koelkast bij het vuilnis staan. Dan knippert toch weer even die moraalspier ergens onderaan je maag: ‘uhuh, koelvloeistof met Cfk's, Al Gore, milieuvervuiling'. Als je zo'n ding koopt bij de witgoedboer krijg je als extra premie de zielenrust dat er goed en milieubewust voor je oude apparaat wordt gezorgd. Kost je een paar tientjes verwijderingsbijdrage, maar dan ben je toch weer mooi even de held van de cradle-to-cradle-beweging.


Intussen sta ik te trappelen om mijn eerste echte 'Hollandse' iPad af te halen. En zo trappelt vast de helft van de wereldbevolking. Alleen al Apples onderaannemers in Taiwan (met fabrieken in China) produceren nu bijna 2,4 miljoen iPads per maand -inderdaad: per maand- om aan al dat getrappel tegemoet te komen.


Heb ik me 1 seconde afgevraagd of dat apparaat onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en zonder het milieu te belasten wordt gemaakt?

Mijn morele seconde is voorbij en een paar clicks verder weet ik nu dat milieugoeroe Al Gore ook in de Raad van Commissarissen zit bij Apple, dus dat zit wel goed. En Apple publiceert natuurlijk jaarlijks in een duurzaamheidsverslag hoe zijn onderaannemers omgaan met de arbeidswet en met milieunormen. Ook Steve Jobs (die we in deze blog hinderlijk volgen) neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Zo rapporteert Jobs dat er in 2009 elf gevallen van kinderarbeid zijn geconstateerd en dat er tientallen schendingen van het Supplier Responsability-beleid zijn geweest, waar Apple tegen is opgetreden. Tsja, maar aan de andere kant van de toonbank staan wel al die klanten te trappelen om zo snel mogelijk hun iPad op te halen, dus rammen met die productie! En vervolgens snijden de krantenfoto's door je ziel, waarop handenwringende Chinese families de zelfmoorden bewenen van hun gezinsleden die het moordende productietempo in de iPadwerkplaats niet meer verdroegen.


Wij moeten Apple (en Microsoft, en Google, en Dell, en Samsung etc etc) dus heel goed bij de les houden om onze gretigheid zonder bloedvergieten te bevredigen. Het goede nieuws is, dat wij consumenten daar zo onze waakhonden voor hebben. Journalisten, die reportages maken over het bedrijf Foxconn in Shenzen, in de Chinese Pareldelta, waar de zelfmoordgolf plaats vond. En die schrijven over het arbeidersverzet dat nu in China ontluikt. En de NGO's als GoodElectronics en makeITfair, die Al Gore op de jaarvergadering aan de tand voelen en die met de electronicasector ‘makeITfair'-convenanten afsluiten.
Kunnen we toch met een goed gevoel naar de winkel.

Ivm. de vakantieperiode verschijnt deze blog tot 25 augustus om de veertien dagen. De volgende aflevering komt op 28 juli.