Afgelopen maandagochtend liep ik na een avondje bijkletsen met wat oude vrienden ietwat versuft naar de koffieautomaat om een welverdiende en broodnodige dubbele espresso te trekken. "Zwaar gehad gisteravond?", hoor ik ergens vaag achter me, door het steeds heviger wordende gebonk en gesuis dat zich in m'n hoofd afspeelt heen. Mmmm... Hoe kan hij dat nou weten? Kegel? Rode ogen? "Tsjaaaa, haha, ik checkte net je Hyves eventjes. Iets met laat gemaakt Gijs? Katertje?" Shit! Daar had ik dus niet bij stilgestaan. Dacht ik alle voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen, goed ontbijt, pepermuntkauwgom, extra strong uiteraard, paracetamol, en vooral niemand recht aankijken, krijg je dit......

Nu heeft het voor mij geen verschrikkelijke gevolgen als het uitlekt dat ik een keer een avondje te lang bij mensen thuis ben blijven hangen. Maar feit blijft wel dat tegenwoordig, nog voordat je je eigen kater goed en wel hebt kunnen verwerken, de oorzaak ervan binnen no time te achterhalen is voor je collega's.

Nu is dit slechts een onschuldig voorbeeld, maar het is wel zo dat bijna iedereen, bedoeld of onbedoeld, ontelbare sporen achterlaat op het internet door het steeds meer in gebruik raken van social networks, of dit nu de sites zijn gericht op vrienden (Hyves, Facebook) of de meer op zakelijke contacten gerichte netwerken zoals Linkedin. Op deze manier wordt er dus een (semi-)publieke digitale identiteit (een profiel) geconstrueerd. Er valt te achterhalen wie je bent, wat je doet, wie je contacten zijn, of dit de juiste contacten zijn en of je iemand bent die er maar een beetje bij hangt, of dat je juist een spin in het web bent.

Who cares, zou je zeggen.... Maar langzaamaan zijn er steeds meer instrumenten in opkomst die de sporen die je achterlaat achterhalen en reconstrueren tot een volledig profiel. Deze social network analysis tools destilleren zorgvuldig alle gegevens die je door de jaren heen op het net achterlaat. Kijk! Nu wordt het interessant. En gevaarlijk! Want wat voor een profiel heb jij de laatste jaren (onbewust) gecreëerd? Of erger, wat is er onder jouw naam, eventueel onder valse voorwendselen, gepubliceerd? Een online steunbetuiging aan Greenpeace van vijftien jaar geleden zou zomaar eens een nadelige invloed kunnen hebben op je sollicitatie bij Shell. Alles, maar dan ook alles, wat er ooit onder jouw naam is achtergelaten op het net wordt zo een bouwsteen van jouw online profiel, of je het nu wilt of niet. En als deze profielen in handen komen van headhuntersbureaus of grote personeelafdelingen dan zou je zomaar eens een probleem kunnen hebben dat lastig te weerleggen is.

Natuurlijk heb je een groot deel van het profiel dat zo ontstaat in eigen hand. Maar ben je je altijd wel bewust van wat je achterlaat en in hoeverre bepaalde informatie die nu nog ontraceerbaar lijkt in de toekomst met een simpele tool te achterhalen is? En wat als iemand onder jouw naam reageert op bepaalde blogs? Of door jou geschreven e-mails online zet? Eenmaal onderdeel van jouw online profiel en je zit er levenslang aan vast!

De vraag is nu of we ons nu al druk moeten maken over ons online profiel in de toekomst (of zijn we misschien al te laat?). Zijn er nu al zaken die op het moment totaal onschuldig lijken, maar die later nadelig zouden kunnen uitpakken voor ons profiel? Moeten we ons online gedrag volledig regisseren en misschien wel een PR-bureau in de hand nemen om nu al een zo goed mogelijk profiel te construeren met het oog op de toekomst?

Ik denk dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Ook in de toekomst zal bij sollicitaties meer gekeken worden naar je CV en je persoonlijkheid, en er zal rekening mee worden gehouden dat zo'n online profiel niet een afspiegeling van de werkelijkheid is. Maar toch... Een negatief online profiel zal waarschijnlijk ook niet in je voordeel werken...

Waar was ik? Ah! Espresso! Want m'n hoofd bonkt als nooit tevoren. En ik moet aan de slag. Maar eerst, voor het echte werk begint, toch maar even die krabbel van Hyves verwijderen. Je weet immers maar nooit, met het oog op de toekomst...