Sanoma/SBS maakt in hoog tempo werk van haar aspiraties op het gebied van online video. Vandaag wordt ‘KIJK Ouders van Nu' gelanceerd, het eerste online videoplatform in Nederland voor zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen. Eerder kondigde topman Peter de Mönnink al de komst van ‘Millennial TV’ aan, terwijl dit najaar ook LINDA.TV van start gaat.

Daar waar vtwonen tv via ‘gewone’, lineaire televisie 700.000 kijkers trekt, blijkt nu steeds duidelijker dat Sanoma Media Netherlands / SBS Broadcasting in veel andere gevallen gaat voor het aanspreken van nog specifiekere doelgroepen via online televisie (OTT). Ook blijkt uit het voorbeeld van Millennial TV dat het bedrijf niet alleen bewegend beeld toevoegt aan bestaande tijdschriftenmerken, maar dat het ook nieuwe doelgroepen benadert via nieuwe merken. Daarbij ligt het primaat anno 2015 uiteraard niet meer bij het medium ‘papieren tijdschrift’, maar bij online video, of noem het Over the Top Televisie (OTT). Een logisch gegeven, daar waar deze markt jaarlijks met tientallen procenten blijft groeien.

“Verschuiving van woord naar beeld”
In het magazine Mediafacts meldde Geert-Jan van der Snoek - de topman van Telegraaf Media Groep - niet voor niets dat “de consument in hoog tempo van woord naar beeld gaat”. Ook de directie van TMG wil de komende jaren investeren in OTT-themakanalen, bijvoorbeeld op basis van sterke merken als Telesport of De Financiële Telegraaf. Alleen waar Peter de Mönnink met Sanoma/SBS carte blanche heeft en full speed in online video investeert, daar heeft Geert-Jan van der Snoek te dealen met een redactieraad die zelfs naar de rechter is gestapt om de ‘ondeelbaarheid van de krant’ waarover in het redactiestatuut wordt gesproken, met hand en tand te verdedigen. Kennelijk leeft de redactie van De Telegraaf nog in het verleden, ondanks jarenlange oplageverliezen en dramatisch gekelderde advertentie-inkomsten. Hoe groot kunnen oogkleppen zijn?

KIJK Ouders van Nu: 200 uur video
Terug naar KIJK Ouders van Nu. Het vandaag dus gelanceerde online videoplatform voor zwangere vrouwen en moeders van jonge kinderen biedt ruim 200 uur hoogwaardige videocontent over zwangerschap en het eerste jaar met je baby, geselecteerd door de redactie van het tijdschrift - herstel: medamerk - Ouders van Nu. De introductie van het nieuwe videoplatform is de volgende stap in de samenwerking tussen Sanoma en SBS, waarbij de gezamenlijke positie in online video verder wordt versterkt. 

Aangekocht materiaal
Het platform KIJK Ouders van Nu bevat wereldberoemde documentaires zoals ‘Het wonder van een nieuw leven’ van Lennart Nilsson en ‘Baby Power’, maar ook realityseries zoals ‘One born every minute’ en ‘A dad is born’. Alle programma’s zijn verdeeld in de categorieën: zwanger, bevallen, baby en gezin en opvoeden. Hoofdredacteur Ouders van Nu Hilde Tholen: “Op de redactie komen we de mooiste films, series en documentaires tegen. Content die we graag willen delen met onze doelgroep, maar die vaak niet direct beschikbaar is. Deze video’s hebben we samen met onze collega’s van SBS aangekocht en gebundeld op KIJK Ouders van Nu.” 

Het video on demand platform KIJK.nl biedt al alle videocontent van SBS6, Net5, Veronica, SBS9 en extra’s zoals exclusieve fragmenten en series. Daar wordt nu het Ouders van Nu-kanaal aan toegevoegd.

Afrekenen via video-abonnement 
Aanstaande ouders kunnen een video-abonnement afsluiten op www.oudersvannu.nl/kijk. Het introductietarief is €10 euro voor drie maanden. Daarna kost een abonnement € 4,95 per maand voor abonnees van het tijdschrift Ouders van Nu en houders van de Ouders van Nu Voordeelpas. Niet-abonnees betalen - opvallend genoeg - maar één euro meer: € 5,95 per maand. KIJK Ouders van Nu is beschikbaar op laptop, tablet en mobiel.

11 juni: Peter de Mönnink speecht op Mediafacts Uitgeverscongres
Peter de Mönnink en Geert-Jan van der Snoek houden tijdens het Mediafacts Uitgeverscongres op 11 juni - in Utrecht - beiden een speech van 35 minuten over hun plannen met Sanoma/SBS respectievelijk TMG in 2015 en verder. De Mönnink zal dan de crossmediale strategie van Sanoma/SBS toelichten, evenals de belangrijke rol die mediagebruiksdata hierin spelen.

Toute media aanwezig!
Het Mediafacts Uitgeverscongres 2015 is sowieso een feestje voor de top van media bedrijvend Nederland en Vlaanderen. Ook topman Christian van Thillo ontvouwt zijn plannen voor innovatie en digitale ontwikkeling bij de merken van De Persgroep, waartoe onder meer AD, Volkskrant, Tweakers.net, De Tijd, Het Laatste Nieuws en De Morgen behoren.

Verder zijn er topsprekers uit Zweden en de Verenigde Staten, en gaan onder meer de hoofdredacteuren van NOS Nieuws en RTL Nieuws in debat naar aanleiding van een nieuw onderzoeksrapport met vier scenario’s voor de journalistiek in 2025.

Inschrijven 
Wilt u het Mediafacts Uitgeverscongres bijwonen, evenals 230 bestuurders en hoofdredacteuren uit de mediasector die u voorgingen? Schrijf u dan hier in voor het Mediafacts Uitgeverscongres op 11 juni aanstaande, in De Fabrique in Utrecht.