Ik maak me zorgen.

Al vele jaren werk ik met hoofdredacteuren van verschillende kranten. Ik herinner me nog goed dat ik het ouderwets vond als een hoofdredacteur stellig vond dat hij een morele, voorlichtende taak had richting zijn lezers en letterlijk stelde: "Ik moet er niet aan denken om exact datgene te schrijven wat mensen willen lezen".

Mijn reactie was dan veelal dat op het Internet mensen zelf bepalen wat ze lezen en dat dit steeds verder zou gaan. Van gepersonaliseerde web-portals tot de opkomst van partijen die je exact die informatie leveren uit een brede hoeveelheid bronnen die bij je profiel past op een tijd/plaats/manier die bij jou past. En mensen gaan zelf informatie delen en kunnen veel makkelijker contacten leggen met gelijkgestemden en meningen uitwisselen. Dat leek een hele mooie toekomst......

Maar....

Dit personaliseren heeft ook een keerzijde. Want dit kan er toe leiden dat een gestoorde gek zich steeds meer gaat afsluiten van de werkelijkheid en door deze personalisatie zijn wereldbeeld sterk verkokerd.  Elke mafkees vindt wel andere mafkezen die hetzelfde denken. Hij gaat daarmee ook zijn eigen denkbeelden legitimeren. Voordat je het in de gaten hebt vindt iemand als Volkert van der G, Mohammed B of Anders Breivik zichzelf heel normaal.

Ik vraag me af of iemand als Anders Breivik uiteindelijk hetzelfde had gedaan als hij 30 jaar geleden geboren was. Iedereen zoekt bevestiging voordat hij overgaat tot actie. Het vinden van die bevestiging was 30 jaar geleden een stuk lastiger.

Ik zie hier ook geen eenvoudige oplossing voor. Ik geloof niet dat dit soort types nog een normale krant lezen of het normale TV journaal kijken.  Wel lijken dit de eerste vangnetten om iedereen een breed wereldbeeld mee te geven.