Het medium televisie is ontworpen om je emotionele huishouding over te nemen.
Het overkwam mij weer toen ik met de iPad aan het ontbijt de Telegraaf HD tot me nam. Tegelijk met de grapefruit kreeg ik ter gelegenheid van 9/11 Memorial Day tot nu toe onbekende, schokkende beelden van de Twin Tower-implosie geserveerd. Kun je dan zeggen ‘m'n hele dag is verpest'? Dat getuigt niet van respect voor al die mensen die voor een lopende camera om het leven komen. Maar het voelt wel zo.


Alles wat video is, wordt nu even onder de noemer ‘televisie'geschaard. Dat is niet eerlijk, want netmanagers zouden de maag van de kijker nooit op dit vroege tijdstip zo van streek brengen. 's Avonds kan alles. Nee, móet alles! Zelf bij het uurtje sprekende kapsels die de dagafsluiting verzorgen. Zo kun je Bart Chabot (die zojuist onthuld heeft dat hij een tumor in zijn hoofd heeft) ten overstaan van politica Femke Halsema horen declameren dat hij haar gezicht graag op het eikelstukje van een GroenLinks-condoom zou zien, omdat dit zijn geluk bij het volvoeren van de daad enorm zou verhogen. De camera zoemt natuurlijk in op Halsema, die - in plaats van Chabots kop van zijn romp te rukken - in haar handen duikt en het op een lachen zet om niet als haaibaai over te komen. Want de regisseur wil dat we lol hebben: ‘Janus, Janus, pak me nog een keer!' Halsema incasseert het seksisme (1000 keer heftiger dan de door haar zwaar veroordeelde faux pas van Balkenende tijdens de verkiezingsdebatten), wel beseffend dat een Chabot-met-tumorhumor nu als publiekslieveling helemaal niet meer stuk kan.

De vraag rijst dus of je voor crossmediale content op de iPad ook een (virtuele) zendermanager moet inzetten die rekening houdt met het Umfelt van de gebruiker. Dat zijn toch de bekende vragen als: op welk moment, in welke context, en met welke mind-set gaat de gebruiker met mijn content aan de slag. Vragen die in de klassieke media wel aardig uitgekristalliseerd zijn.

Je kunt je natuurlijk op het standpunt stellen dat die iPad-gebruiker het zelf wel uitmaakt. Los van het feit dat je op bepaalde tijdstippen eenvoudigweg niet met bepaalde content geconfronteerd wilt worden (geen stervende mensen bij het ontbijt, tenzij je een freak bent), is er ook nog het gegeven dat de iPad een fantastisch apparaat voor de huiskamer is. Dus meerdere gezinsleden maken er gebruik van.(Er zijn al klagende vaders gesignaleerd, die pas na elven 's avonds hun iPad in handen krijgen).
Ongewilde confrontaties worden beantwoord met zapgedrag. Dat is dus dom vanuit titelbinding. En kinderen expliciete beelden voorschotelen is een invitatie voor overheidsingrijpen. Dat spel is nu door Justitieminister Hirsch Ballin op de wagen gezet voor de gamingindustrie omdat jongeren (jongens) verslingerd raken aan games met excessief geweld. En die regelgeving kan zich zomaar uitstrekken naar andere mediagenres en -apparaten.


De mediablender, die de iPad is, mixt ook allerlei stijlboeken en pacings (hoe navigeer je door de content). Kijk bijvoorbeeld naar de FlipboardApp waar alle titels, ongeacht hun herkomst, in dezelfde Time-vormgeving worden gepresenteerd, Een rare gewaarwording. De apps van NRC, Nu.nl en Telegraaf HD laten al een aardig verschil in opvatting zien hoe een krant/nieuwszender zich op de iPad moet presenteren. De NRC blijft heel dicht bij de papierbeleving door je complete krantenpagina's voor te schotelen. De artikelen worden overduidelijk aangeboden als echte leesstof. Maar op het scherm beleef je de krant toch oppervlakkiger dan op het tot uitpluizen uitnodigende papier. Voor tekst is de interface prettig, maar met beeld kun je in dit format heel weinig en video blijft al helemaal achterwege. Nu.nl is het tegendeel. Veel video en helemaal ingesteld op de gebruiker die een snelle round-up wil van het nieuws in verschillende rubrieken. In tekstflashes, maar ook en veel video: ‘Het (..vul maar in)nieuws in 1 minuut'. Met dank aan ons multimediale persbureau ANP. De Telegraaf HD zoekt de gulden middenweg, maar zet beeld centraal. De klik op een foto brengt je naar het artikel. Dat vervolgens met een vingerbeweging voorbij scrolt. Minder video dan Nu.nl. Maar wel heftig.
Niet op mijn nuchtere maag, please!