Even lekker van mij afschrijven: vorige week keek ik thuis naar de uitzending over de Gouden Televizier-Ring 2015. Jan Riemens (Zoomin TV) riep laatst bij Broadcast Magazine nog dat “het dak bij lineaire televisie begint te lekken”. In een goudgerande Carrézaal leek die werkelijkheid van een andere planeet.

Alles bleef alweer een jaar bij het oude, vijftig jaar na het uitreiken van de eerste Gouden Televizier-Ring. Een feest vol navelstaren en zelfbevlekking. Het mislukken van de openingsact was achteraf gezien symptomatisch: presentator Jan Smit die als een raket de lucht in moest vliegen, bleef door haperende techniek vlak boven de grond bungelen, een niveau dat hij probleemloos vasthield. Met een ‘grap’ richting Eva Jinek over ‘de slang van Freek’ als dieptepunt.

Waarom kijk je dan? 
Tja, waarom kijk je dan naar die onzin? Ik was benieuwd. Zou deze editie nu ook eens digitale media-initiatieven vanuit de TV-wereld aanhalen, nu het mediagebruik steeds meer digitaliseert en personaliseert? Nee, Hilversum bleef een enclave, iedereen onder die steen. Het gala was ouderwets kneuterig, gezellig en totaal niet vernieuwend. En dat terwijl Art Rooijakkers met een ‘helicopterview’ boven Hilversum hing, steeds afdalend om net wat teveel triviale prijsjes uit te reiken.

Linda de Mol kijkt wel verder!
Als een lame duck zonk ik steeds dieper weg in mijn sofa. Totdat oeuvre award-winnaar Linda de Mol aan het einde van de uitzending - als een duveltje uit een doosje - verwees naar die ophanden zijnde televisie-revolutie: “Wij staan met zijn allen aan het begin van een nieuwe manier van televisie kijken die niet meer lijkt op de manier zoals we keken toen ik begon in 1984. Dat gaat heel erg veranderen, maar ik voel me nog jong genoeg om dat als een heel spannende uitdaging te zien.”

Zomaar anderhalf uur later...
Na afloop van de Gouden Televizier-Ring verzuchtte ik dat er anderhalf uur was verstreken… Op mijn iPad zag ik dat ik ‘Sterren op het Doek’ met Johan Cruijff had gemist door dat - stompzinnige! - gala. Meteen uitgesteld gekeken. Johan Cruijff die wordt geschilderd en geïnterviewd, en nu eens over andere dingen dan voetbal. Kater weggespoeld.

Ik behoor niet tot de millennials, maar realiseerde mij hoeveel logischer hun omgang met media is. Het werd tijd mijn mediagebruik meer in eigen hand te nemen. Weg met de couch potato. Is die ‘Televizier-Ring’ toch nog ergens goed voor geweest…