Zijn bureau JJK heeft onder meer een eigen 'Uitgeverij Management Systeem' ingevoerd bij uitgeverij Het Kontakt, een Zuid-Hollandse uitgeverij met tien wekelijks verschijnende nieuwsbladen.

De chaos bij zo'n uitgeverij is groot. Want redacties, sales, marketing en andere afdelingen: ze werken allemaal op hun eigen, handmatige manier en in verschillende systemen. Dat laatste zorgt volgens Gerretsen voor de meeste inefficiëntie. "Gegevens in verschillende databases moeten dan steeds handmatig worden overgenomen, waardoor ze soms ook niet kloppen."

JJK heeft bij Het Kontakt zijn eigen systeem geïmplementeerd, maar in principe zou ook een ander systeem kunnen werken. Gerretsen (zie foto) benadrukt daarbij wel wat belangrijk is: het moet voor alle afdelingen behapbaar zijn, het moet zelforganiserend zijn en het moet snel kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. En hoewel het mogelijk is om modules te gebruiken náást het hoofdsysteem, raadt Gerretsen dit af. "De uitgeverij heeft een totaaloplossing nodig, zodat alle databases met elkaar kunnen communiceren."